Posted on

Το κρασί μέσα από τα δικά μου μάτια.

Λένε πως για να καταλάβει κανείς τα πάντα σχετικά με το κρασί θα πρέπει να επισκεφθεί αρχικά το αμπέλι. Θα πρέπει να ακουμπήσει το χώμα στο οποίο έχει τις ρίζες του, να χαϊδέψει τα φύλλα του. Θα πρέπει λένε να γευτεί και να μυρίσει τους καρπούς του. Τα αμπέλια τα βρίσκουμε σε φτωχά εδάφη εκεί που τίποτα άλλο δεν θα μπορούσε να καλλιεργηθεί, αυτό είναι και το κλειδί για την παραγωγή ενός καλού κρασιού.

Ο κόσμος που δουλεύει σε ένα αμπέλι και βοηθάει στο μάζεμα ή αλλιώς στον τρύγο του σταφυλιού, θα πρέπει σίγουρα να είναι σωστά εκπαιδευμένος, να αγαπά και να σέβεται το αμπέλι. Ο τρύγος είναι ένα σημαντικό στάδιο για την παραγωγή του κρασιού, για αυτό θα πρέπει να γίνει την σωστή στιγμή, όταν δηλαδή το σταφύλι θα έχει ωριμάσει αρκετά. Τα χέρια των αθρώπων θα πρέπει με προσοχή να μαζέψουν τον καρπό έτσι ώστε να μην τον «πληγώσουν». Η ποιότητα του κρασιού εξαρτάται άμεσα από αυτά τα στάδια.

Στην συνέχεια τα σταφύλια θα μεταφερθούν στο Οινοποιείο όπου και θα αρχίσει η φάση της οινοποίησης. Ερυθρής οινοποίησης όταν πρόκειται για κόκκινες ποικοιλίες κρασιού και Λευκής οινοποίησης όταν πρόκειτα για Λευκές ποικιλίες κρασιού. Η διαφορά μεταξύ των δύο τύπων οινοποίησης είναι ότι στην ερυθρή ο χυμός παραμένει μαζί την φλούδα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Το τελικό στάδιο αν και είναι σύντομο είναι σίγουρα σπουδαίο για το μέλλον και την διατήρηση της ποιότητας του κρασιού. Το στάδιο αυτό είναι η εμφιάλωση.

Όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκα ένα οινοποιείο, τότε μόνο κατάλαβα, έμαθα να ξεχωρίζω και να σέβομαι ένα καλό κρασί. Όταν λέω σέβομαι εννοώ τη γη και τους ανθρώπους που δούλεψαν για να μπορέσω να το απολαύσω. Πριν, όλα μου «φάνταζαν» περίεργα και υπερβολικά, όταν λέω όλα εννοώ ο τρόπος δοκιμής ενός κρασιού οι προσοχή στις θερμοκρασίες σερβιρίσματος, το σωστό ποτήρι όλα τα έβρισκα ιδιαίτερα υπερβολικά. Όταν όμως είδα, έμαθα τις διαδικασίες παραγωγής του κρασιού, κατάλαβα πως η τελετουργία αυτή απλά του αξίζει και αναδεικνύει τη γεύση και τα αρώματα του.

Κάβα ΕλλΟίνων

Το Στέκι μας.